Mattsson Historie 5Professionel filmskurk
Ud over at drive sin rideskole deltog Axel Mattsson i filmoptagelser. Axel fik ofte tildelt rollen som skurk, der i huj og hast til hest skulle flygte fra diverse forfølgere og Axel havde flere halsbrækkende specialer.

Et af dem var at styrte med hesten. Et ryk i en snor bundet om den ene forkode gjorde, at han kunne time styrtet meget præcist. Da ikke alle heste kunne forstå, at de var “døde”, udviklede AM en teknik med at kaste sig over hestens hoved, så selv den bedste hest næsten troede, at den var død og lå stille. For et styrt fik Axel 100 kr. pr. gang.

Den flyvende stunthest Black Girl
Den bedste hest til disse stunts var en sort hoppe, Black Girl. Det var med Black Girl, Axel sprang fra broklap til broklap på Knippels Bro, mens den var ved at gå op. Ved Kullen sprang de over en meget dyb klippespalte. At springe i Hellerup Havn for derefter til hest at svømme ud til et skib var også et nummer, de klarede i fællesskab.

Mattsson Historie 3Et af de farligste numre Axel Mattsson udførte foregik i cirkus. Under en filmoptagelse foretog han et dødsspring fra cirkuskuplen med hesten Black Girl. Begge overlevede springet, men Axel fik efterfølgende indopereret en sølvplade i baghovedet på grund af sine kvæstelser.

Filmroller finansierede rideskolens ekspansion
Ofte dublerede Axel sin ven skuespilleren Valdemar Psilander i de farlige roller. Generaldirektør for Nordisk Film, Ole Olsen, gav nu Axel et fast gebyr for at stille heste til rådighed til optagelse af film samt ekstra honorar for hver optagelse. Axels indtægter fra filmen kom samtidig med, at det blev mondænt at ride, og dette skabte grundlaget til en udvidelse af ride-etablissementet.

I dag
Selv i dag er der et tæt forhold mellem Mattssons Rideskole og kunsten. Stedet bruges ofte til foto shuts og der er også et langt samarbejde mellem Mattssons og Det Kongelige Teater. Ryttere og heste fra Mattssons har ofte deltaget i Det Kongelige Teaters forestillinger i Ulvedalene, senest i 2013, hvor Det Kongelige Teaters opførelse af Robin Hood trak fulde huse med over 100.000 solgte billetter.

 

Af Birgitte Rühmann, Kristian Koktvedgaard m.fl.