Axel Mattsson til hestAxel Mattsson blev født den 3. december 1887 i en søskendeflok på syv af svenske forældre, der havde slået sig ned i København. Her ernærede de sig ved at drive gæstgiveri og sømandshjem.

Axel Mattssons far havde en stor kærlighed til heste, der blev givet videre til sønnen. Så når lille Axel kunne se sit snit til det, opsøgte han en stald. Allerede som seksårig begyndte han at ride. Moderen, fru Anna, arbejdede, til hun fyldte 73 år, til sidst som økonoma hos A. P. Møller.

Kongelig stalddreng
Da Axel Mattsson var færdig med skolen som 16-årig, blev han stalddreng ved prins Valdemar og prinsesse Maries hof. Om vinteren var det i Christiansborgs stalde og om sommeren på Bernstorff Slot. Her opstod et livslangt venskab med denne familie. Blandt andet fik den senere konkurrencerytter prins Viggo mange gode råd om heste og ridning af Axel.

Mattssons tid som kgl stalddrengEfter tre år i prinsesse Maries stalde blev Axel ansat i Cirkus Orlando i Stockholm, hvor han debuterede som kunstrytter/skolerytter. Et par år senere turnerede han i Danmark med Cirkus Bech-Olsen, indtil han den 25. August 1909 åbnede sin egen rideskole i Klampenborg.

Rideskolen
Axel Mattsson startede med en lille træstald. Her havde han to heste og en cykel, som han selv kørte på, mens han underviste eleverne. I 1917, hvor det blev mondænt at ride, opførte Axel et rødt træ ridehus på 13 gange 21,5 meter, og hermed var grunden lagt til en egentlig helårs rideskole.

Mattsson Historie 6I løbet af de følgende år opførte Axel endnu en staldbygning, ligesom han anskaffede ekstra arealer. I begyndelsen af trediverne var der plads til cirka 80 heste på selve rideskolen, og yderligere 20 på Gamle Bellevue hos staldmester Petersen og i Cottagestalden. I disse år gik det stærkt, og efter nogle mageskifter, hvor Axel blandt andet overtog det gamle posthus, blev det eksisterende ridehus opført i 1936. Ridehuset, tegnet af arkitekt Arne Jakobsen, er på 890 m2 og var dengang nordens største ridehus.

Mattsson med hustru LillyVed siden af sin karriere inden for filmkunsten havde Axel Mattsson en stor galopkarriere. Han var den første, der vandt “Guldpisken” og “Sølvsporerne”. I alt modtog Axel 24 sølvtallerkener med inskriptioner.

Blev kun 49 år
Efter at have været syg et par måneder døde Axel Mattsson den 22. november 1937 på Gentofte Amtssygehus af lungehindebetændelse, der kompliceredes af en tilstødende lungebetændelse.
Axel Mattsson blev stedt til hvile på Taarbæk Kirkegård d. 25. november. Mange følger ham til graven. Fuldmægtig Ryno Mattsson takker folk for deltagelsen. Hans hustru Lilly Mattsson fører rideskolen videre for at lade den være et levende minde om Axel Mattsson.

 

Af Birgitte Rühmann, Kristian Koktvedgaard m.fl.